Wednesday, December 31, 2014

Goodbye 2014, Hello 2015

ASSALAMUALAIKUM




2014,
Macam macam yang aku dah lalui

Pahit manis suka duka
Macam mana rasanya tengok orang yang kita sayang gembira
Macam mana rasanya hilang orang yang kita sayang
Terlalu banyak pengalaman yang mematangkan aku
Mengajar aku erti pengorbanan, ketabahan, kesabaran
Allah bagi aku peluang untuk bernafas sepanjang tahun 2014 
bagi aku peluang untuk belajar menjadi yang lebih baik
Alhamdulillah. 
Selamat tinggal 2014. 
Selamat datang 2015.

p/s : Azam 2015 memang berlambak but the main thing, of course nak yang terbaik :)

Monday, December 22, 2014

Ho Chi Minh ( Day 1 )

ASSALAMUALAIKUM

For this year, papa and mama pilih ho chi minh untuk pergi bercuti. Mula mula rasa macam tak nak pergi. Takut tak best apa semua. Dah la selama ni teringin nak pergi Korea, Beijing, Australia. And jujur la aku cakap aku tak pernah tahu Ho Chi Minh tu wujud. Aku tak pernah dengar orang cakap pasal Ho Chi Minh or maybe aku yang tak pernah ambil tahu sebab tak minat. So before pergi tu ada la search kat google pasal ho chi minh ni. Tengok tempat menarik. Then baca la blog blog orang yang dah pernah pergi sana. Main thing kat blog dorang pasal shopping murah kat sana. Bila dah baca pasal shopping, hati pun dah mula rela nak pergi sana, bawa diri and shopping yeay !


Goodbye Malaysia. 
Izinkan aku membawa diri dan hati yang luka ini ke Ho Chi Minh ceh. 

Kitorang bercuti kat sana 4 hari je. 13 - 17 Dec. Flight bertolak pukul 7.05. Duration 1 hour 55 mins. Sampai kat sana pukul 8 lebih. Sekali tengok macam orang tak pandai kira jam je kan haha act masa vietnam lambat 1 jam so kalau kat sini pukul 9, kat sana pukul 8. Haa untung 1 jam.


Sampai je kat sana .... Pergh ramai betul mat saleh. Subhanallah. Handsome handsome kau. Dah la tinggi, ada muscle, mata biru, hijau semua ada la. Rambang mata jadinya hahaha. After dah siap check passport, ambil beg terus keluar airport untuk cari teksi. Masa keluar airport tu memang ramai sangat tunggu kat luar sambil pegang banner, kertas macam tunggu ketibaan artis. So automatically kau akan rasa diri kau macam artis kat situ walaupun banner tu tak ada nama kau lol. 

Masa kat luar tu memang ramai sangat yang akan tawar untuk naik teksi dorang and time tu kau jangan percaya sesiapa. Kalau nak naik teksi, cari teksi ' VINASUN ' sebab teksi ni bermeter so susah la kalau nak tipu kan. Even kalau ada orang tunjuk kad id vinasun pun jangan percaya sebab family aku dah ditipu dengan taktik ni hm. Kau kena tengok teksi tu depan mata baru kau bole percaya. Ok ?


Ni teksi Vinasun yang real. Ada lain merah hijau.


Jalan kat Vietnam ni sama je macam Bandung. Banyak sangat motor. Bersimpang siur. Hon sana sini. Kalau kat Malaysia macam ni, aku rasa dah banyak yang kena maki and banyak yang accident. Tapi orang vietnam ni lain. Dorang jenis macam follow the flow, mengalah and faham sesama sendiri. Semua bawak macam orang pro. Memang terpegun ah tengok cara dorang.


Sampai hotel, tinggal luggage dulu sebab tak bole check in bilik sebelum pukul 2. Sementara tunggu pukul 2 tu, pergi shopping jela sebab dah dekat sangat dengan hotel tu. Jalan kaki je hehehe




Tempat shopping pertama yang dituju ialah jeng jeng jeng 
BEN THANH MARKET. 

Tips untuk shopping kat Ben Thanh market :

1) Kena cekalkan hati and banyak bersabar sebab kat sini memang ramai sangat orang. Nak tak nak kena bersesak sesak and confirm akan kepanasan kat dalam tu. Seeloknya pakai baju yang nipis sikit jangan tebal sangat. Pastikan bawa air mineral

2) Penjual kat sini pandai cakap bahasa melayu sikit sikit. So korang tak payah susah susah nak cakap english melainkan kalau dorang tak faham kalau kita cakap bahasa melayu. Dorang ni jenis yang suka pegang, tarik tangan sambil cakap ' kat sini murah murah akak. and bla bla bla ' sampai kita pun bole naik rimas haha

3) Dorang bukan je terima duit Vietnam Dong (VND) tapi dorang pun terima duit USD and RM. Kalau nak beli apa apa barang kena pandai tawar menawar. Tawar separuh harga. Kalau dorang tak bagi buat buat macam nak pergi kedai lain sampai dorang setuju dengan harga yang kita tawar tu hehehehe. Family aku berjaya bila guna taktik ni.

4) Tawar harga bila dah betul betul berkenan dengan barang tu. Dorang akan kejar and tarik tangan kita bila kita dah tawar tapi kita tak jadi beli. Jangan main main dengan dorang tau. Dorang kalau dah geram, kita bole rasa dia cengkam tangan kita agak kuat sampai kita pun bole rasa sakit huhuhu

5) Kat sini memang terlalu banyak pilihan jadi kena pandai pandai pilih la ye. Barang dorang lebih kurang sama je. Jangan sampai kena tipu tak pun menyesal beli something sebab terjumpa yang lebih cantik kat kedai lain haha



Dekat luar market tu ada orang jual air kelapa 
so kalau rasa macam panas sangat baik minum air kelapa. 
Biar sejuk sikit badan tu and sambung shopping balik haha

Kat sini terlalu banyak tempat shopping so kalau dah bosan kat Ben Thanh bole pergi Saigon Square. Tak jauh pun. Bole jalan kaki dari Ben Thanh. Nak melintas jalan kat sini memang mencabar. Tak semua tempat ada traffic light, lintasan zebra. Jadi kalau nak melintas kena hati hati ye. Jangan takut takut sebab in shaa allah kalau dorang nampak ada orang nak melintas jalan, dorang akan perlahankan kereta or motor dorang. 





Saigon square ni better sikit dari Ben Thanh sebab tempat dia ada aircond. Agak selesa walaupun ramai orang. Peminat Hello Kitty mesti suka pergi sini sebab ada kedai Hello Kitty yang comel gila gila tu.

Lepas dah penat shopping, masa makan telah pun tiba. Nak cari makanan halal kat sini agak susah. Even kfc, pizza hut dia pun kita jadi was was nak makan. Tapi alhamdulillah ada satu area tu banyak restoran halal. Tinggal pilih je nak yang mana satu. Orang Malaysia selalu makan kat area ni. 





Makanan halal kat sini agak mahal sebab terhad so tak apa la kalau keluarkan duit lebih sikit. Nak buat macam mana kan. Takkan nak kelaparan hehehe tapi aku syorkan korang bawak la maggi cup untuk makan kat hotel. Makan kat kedai sehari sekali. Itu pun kalau nak jimat la ye :) btw makan kat restoran serai ni sedap. Macam makan kat Malaysia pun ada. Pekerja dia pun comel. Bole makan sambil cuci mata hahahaha




Dah siap makan terus check in bilik. Bilik dia best, besar, selesa. Puas hati la. And then rehat rehat jap, mandi, solat, tidur sebab dah pening sangat. Cuaca masa tu panas terik haih. Malamnya pergi shopping lagi. Kali ni kat Ben Thanh night market. Night market ni lebih sempoi sebab kat luar bangunan ben thanh. Lebih luas and senang nak cari barang sebab kedai dia tak sebanyak yang ada kat dalam bangunan ben thanh tu hee.




p/s : Another story in Ho Chi Minh ( Day 2 )

Saturday, November 1, 2014

Welcome to Malaysia Running Man

ASSALAMUALAIKUM

 


Untunglah siapa yang dapat jumpa dorang
Untunglah
Untunglah
Untunglah
*acu pistol*
Aku hanya mampu tengok gambar dorang
sepanjang dorang kat Malaysia je tau
And it really break my heart
wanna cry

Maybe kena tunggu sampai tahun depan
baru dapat jumpa dorang kot
Itu pun kalau bernasib baik
Ada rezeki
Haih
Sedihnya hidup
Dia punya sedih tu lebih menyedihkan
daripada tak ada boyfriend
Hahahahaha
Fakta ke auta ni ?
Biar diri sendiri yang tahu jawapannya
Lol

p/s : Hope tidur malam ni dapat mimpi jumpa dorang *lap air mata*

Friday, October 17, 2014

Amnesia

I drove by all the places we used to hang out getting wasted
I thought about our last kiss, how it felt the way you tasted
And even though your friends tell me you're doing fine

Are you somewhere feeling lonely even though he's right beside you?
When he says those words that hurt you, do you read the ones I wrote you?

Sometimes I start to wonder, was it just a lie?
If what we had was real, how could you be fine?

'Cause I'm not fine at all

I remember the day you told me you were leaving
I remember the make-up running down your face
And the dreams you left behind you didn't need them
Like every single wish we ever made
I wish that I could wake up with amnesia
And forget about the stupid little things
Like the way it felt to fall asleep next to you
And the memories I never can escape

'Cause I'm not fine at all

The pictures that you sent me they're still living in my phone
I'll admit I like to see them, I'll admit I feel alone
And all my friends keep asking why I'm not around

It hurts to know you're happy, yeah, it hurts that you've moved on
It's hard to hear your name when I haven't seen you in so long

It's like we never happened, was it just a lie?
If what we had was real, how could you be fine?

'Cause I'm not fine at all

I remember the day you told me you were leaving
I remember the make-up running down your face
And the dreams you left behind you didn't need them
Like every single wish we ever made
I wish that I could wake up with amnesia
And forget about the stupid little things
Like the way it felt to fall asleep next to you
And the memories I never can escape

If today I woke up with you right beside me
Like all of this was just some twisted dream
I'd hold you closer than I ever did before
And you'd never slip away
And you'd never hear me say

I remember the day you told me you were leaving
I remember the make-up running down your face
And the dreams you left behind you didn't need them
Like every single wish we ever made
I wish that I could wake up with amnesia
And forget about the stupid little things
Like the way it felt to fall asleep next to you
And the memories I never can escape

'Cause I'm not fine at all
No, I'm really not fine at all
Tell me this is just a dream
'Cause I'm really not fine at all

p/s : 5 Seconds Of Summer 

Wednesday, October 1, 2014

Final Year Examination

ASSALAMUALAIKUM


p/s : Currently busy with final exam. Wish me luck xx

Thursday, September 4, 2014

Jerawat

ASSALAMUALAIKUM

DAHI - Jerawat di dahi ini kemungkinan disebabkan haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan anda mungkin terlampau letih. Oleh itu, amalkan tidur awal dan bangun awal. Dapatkan tidur yang mencukupi dan minum air banyak.

HIDUNG - Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang anda mungkin bermasalah. Jika di hujung hidung mungkin kerana haba perut yang melampau dan sistem penghadaman anda bermasalah. Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan masalah ovari atau sistem reproduksi. Oleh itu, berhati-hati ek bagi kaum wanita.

DAGU - Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI - Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyaktoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN - Fungsi paru- paru mungkin tidak normal

p/s : Jerawat memang musuh utama untuk semua perempuan

Wednesday, August 6, 2014

Wahai hawa

ASSALAMUALAIKUM

Wahai hawa,
berapa harga maharmu ?
Adakah mahalnya itu sebanding dengan
harga dirimu ?

Mahkotamu kau lucutkan,
auratmu kau dedahkan,
dirimu diusung adam ke sana sini
dengan mudah,
disentuh dan dipegang
dengan rela.

Masih mahalkah maharmu ?
Masih mahalkah maharmu setanding
dengan sifat malu dalam dirimu ?

Bukan mahalnya maharmu
yang menjadi ukuran,
tetapi mahalnya harga dirimu
yang kaum adam beriman kirakan...

p/s : I got this passages from someone :')

Monday, July 28, 2014

Anugerah Syawal 2014

ASSALAMUALAIKUM




p/s : Selamat hari raya. Maaf zahir dan batin

Friday, July 18, 2014

Al-Fatihah #MH17

ASSALAMUALAIKUM


Bertubi-tubi Allah tegur,
isu MH370, Gaza, Sabah, MH17
untuk kita sedar bahawa
Allah itu sebaik-baik perancang
Apa yang berlaku
pasti ada hikmahnya
Semoga kita semua tabah
menghadapi dugaan
daripada Allah

p/s : Setiap yang hidup pasti akan mati

Sunday, June 29, 2014

Ramadhan

ASSALAMUALAIKUM


"Tinggalkan cinta makhluk di bulan mulia ini. 
Sebaliknya, kejarlah cinta Ilahi. 
Banyakkan beribadat. 
Moga Allah redha.
In Shaa Allah"

p/s : Time puasa macam ni ramai betul budak retweet foodporn kat twitter. Apa motif dorang sebenarnya ek ?

Tuesday, June 24, 2014

Hikayat Cinta Si Pematah Hati

ASSALAMUALAIKUM


SINOPSIS

 WARFEEN WARDAH mempunyai impian untuk membina rumah tangga bersama lelaki ilihannya, Daniel Elhan. Sayangnya, sekian lama dia menanti masih belum ada sebarang tanda di jari. Bukan kerana tak sabar menanti tetapi Daniel Elhan hanya pandai menabur janji hinggalah suatu hari dia bertemu dengan seorang lelaki…

RAYYAN RAIQARL... lelaki yang sentiasa membawa diri. Kecewa dengan rumah tangga ibu bapanya yang gagal membuatkan dia mengambil keputusan untuk tinggal jauh daripada keluarganya. Pertemuannya dengan Wafeen Wardah membuatkan dia jatuh cinta pandang pertama. Sayangnya, gadis yang dipuja kepunyaan orang. Pada awalnya, dia tidak mahu mengikut rasa hati. Baginya, dia bukan perampas kekasih orang!

“Betul… saya single lagi. Saya tengah tunggu awak jadi kekasih saya la…”
“Sorry… saya dah ada kekasih.”
“Tak apalah. Saya tunggu awak putus dengan dia.”
“Hah?”

Tapi segalanya bermula bila dia mengetahu siapa Wafeen Wardah yang sebenarnya. Rayyan nekad, bagaimana cara sekalipun… dia mahu memperisterikan Wafeen! Istilah perampas kekasih orang ditolak ke tepi. Dia tidak mahu ambil peduli asalkan dapat membalas dendam atas sakit yang tertanggung dalam hati.

Mampukah Wafeen Wardah mempertahankan tembok kesetiaannya kepada Daniel Elhan atau dia sendiri jatuh cinta dengan panahan cinta Rayyan Raiqarl? Siapa yang akan patah hati dan siapa pula si pematah hati?

“Tak apalah kalau saya bukan sayang awak... Cara mia, ti voglio bene...”
“Apa makna…”
“Honey, I love you so much. Sayang, saya sangat cintakan awak.”

 

Friday, June 20, 2014

Pengorbanan

ASSALAMUALAIKUM

Cinta tak semestinya memiliki 
sebab kalau kita cintakan seseorang tu
kita mesti sanggup berkorban apa saja untuk dia
walaupun melibatkan kebahagiaan kita sendiri

Jika kita cintakan dia
tapi dia tak cintakan kita,
atau kita cintakan dia dan dia cintakan kita
tapi ada orang lain lebih perlukan dia,
kita terpaksa serahkan dia pada seseorang yang layak

Dan bila kita dah lepaskan dia,
kita kena reda dan ikhlas
tengok dia bahagia dengan orang lain,
kita sayang dia kan ?
kita kena buat dia bahagia
walaupun dia bahagia dengan orang lain
dan bukannya kita
kita juga kena doakan kebahagiaan dia

Satu hari nanti
kita akan rasa kebahagiaan kita sendiri
dengan kita lihat dia bahagia
sebab keikhlasan kita selama ni

Bukan senang untuk lepaskan seseorang
Jadi kita kena cuba perlahan lahan,
biasakan diri kita dengan situasi tu,
kuatkan semangat,
Banyakkan berdoa,
dekatkan diri kita dengan Allah swt,
In Shaa Allah
kebahagiaan tu akan datang pada masa yang tepat,
sama ada kita akan berjumpa dengan orang lain
atau pun dia akan kembali kepada kita ...

p/s : Kalau dah jodoh takkan ke mana. Perancangan Allah adalah yang paling indah

Monday, June 9, 2014

Monday

ASSALAMUALAIKUM

Memandangkan sekarang minggu cuti sekolah, semua pelajar sekolah akan ambil kesempatan untuk bangun lambat termasuk la tuan kepada blog yang tak berapa nak best and cantik ni haha. Lepas solat subuh confirm sambung tidur balik. Tapi bagi sesiapa yang nak belajar jadi isteri mithali tu bole la biasakan diri tak tidur lepas solat subuh ok. Orang tua tua suka tau tengok anak dara yang jenis tak tidur lepas subuh ni. Confirm bole masuk dalam list menantu pilihan dorang hehehe. 

Act hari ni kawan kawan aku datang rumah. Nak buat homework katanya. So bila orang nak datang mestilah sediakan makanan or apa apa yang bole dimakan kan. Takkan nak suruh dorang tengok muka aku biar kenyang or suruh dorang telan perabot kat rumah tu. Ye tak ? Jadi aku dengan semangatnya pergi masakkan spagetti untuk dorang. Excited tu jangan cakap la. Rasa macam nak masak untuk keluarga mertua je. Fikir nak buat spagetti paling sedap di dunia. Sampai barang depan mata pun aku tak nampak.




Ni la antara bahan yang guwa guna tadi

Orang kata masak spagetti ni senang je. Yela dia punya sos dah readymade. Kau tinggal tambah apa apa yang patut untuk jadikan dia lebih sedap. Lebih kurang macam sardin. Tak ada la kuahnya kosong je. Nanti nampak sangat yang kau tu pemalas. Aku cakap betul ni. Tak tipu tau haha. Lagi satu nak masak spagetti ni tak ambil masa yang lama. Dia cuma akan jadi lama bila kau sibuk nak ambil gambar macam aku ni. Jakun punya pasal. Hoho

Setelah sekian lama berperang kat dapur sambil dibantu oleh mama tercinta and resipi dari internet, inilah hasilnya ...


Tadaaa
Ni la rupa spagetti guwa
Memang tak serupa spagetti kot
Warna dia tak merah
And aku tak tahu di mana silapnya
Huhu
But nasib baik rasanya sedap hingga menjilat jari
Kawan kawan guwa siap tambah tau
Terharu seh
Tak sia sia usaha aku berperang kat dapur tu

p/s : Lepas ni bole la masak kan spagetti untuk someone special yeay *lompat bintang*

Tuesday, June 3, 2014

Letih

ASSALAMUALAIKUM

Letih sebenarnya 
asyik fikir apa orang cakap pasal kita,
asyik fikir nak jaga hati orang,
nak tampal senyum tapi dalaman hancur,
cuba untuk gapai bahagia tapi terlalu payah,
dah tersangatlah letih
dengan perasaan sendiri.

 Aku cuba berhenti,
dah lihat sekeliling aku,
apa yang aku rasa,
apa yang aku fikirkan cuma kau.

Tipu kalau aku cakap aku tak rindu,
tipu kalau aku cakap aku tak fikirkan kau,
tipu kalau aku cakap aku tak menangis,
bila aku rindukan kau,
rindukan kita,

Aku doa kau bahagia,
tanpa aku,
tanpa kita,
aku doakan,
aku janji.

Aku akan cuba,
untuk lupakan kau,
walaupun aku tahu,
dalam hati aku,
cuma ada kau.

Cuma KAU

p/s : Hanya puisi semata mata. Tak ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia

Tuesday, May 27, 2014

Biar - Hani & Zue



Kau hadir membawa seribu hikmah
Mewarna senyuman yang kian pudar
Mengenal erti sebuah persahabatan
Menerima baik buruk seorang teman

Pengubat luka rindu dan kasih sayang
Memberi semangat dan harapan

Tanpa ku sedari kau tertinggal di hati
Tiada ku menduga rasa ini kan hadir
Maafkanlah aku bukannya niatku 
untuk mencintaimu Semua ini tiba-tiba

Berikanlah ku peluang
Untuk jadi yang terbaik untukmu
Takkan aku kecundang
Selagi kau bukan milikku

Biar, biar, biar aku menunggu
Sampai habis nanti semua hayatku

Tanpa ku sedari kau tertinggal di hati
Tiada ku menduga rasa ini kan hadir
Maafkanlah aku bukannnya niatku 
untuk mencintaimu Semua ini tiba-tiba

Biar, biar, biar aku menunggu
Sampai habis nanti semua hayatku
Biar, biar, biar aku tertunggu
Cinta tulus ikhlas dari hatimu
 
p/s : Suka tengok Hani and Zue. Comel. Suara sedap. Hee :)
 
 

Saturday, May 17, 2014

Perempuan Lindungan Kaabah


 

SINOPSIS

PEREMPUAN LINDUNGAN KAABAH. Itulah gelaran yang diberikan oleh orang di sekelilingnya kepada Hanan disebabkan sikapnya yang sempurna sebagai seorang Muslimah yang solehah.

Kehadiran lelaki yang mendambakannya menjadi seorang isteri telah menyebabkan hati Hanan keliru untuk memilih di antara jasa dan rasa...

“Hanan, selama ini saya mengetahui Islam dengan lebih mendalam dari awak. Itupun melalui e-mel atau telefon. Setiap kali saya nak ajak awak keluar, awak selalu menolak. Awak tak sudi ke keluar dengan saya?”- Alex

“Hanan! Akan aku pendamkan sahaja cinta ini di dalam lubuk hatiku…”- Amir

“Mummy nak Reez kahwin dengan ustazah? Tiap-tiap hari dengan bertudung litupnya, sampaikan dalam rumah ni pun bertudung. Kalau Reez ajak dia pergi club atau karaoke ke, mummy rasa dia nak pergi tak?” - Fareez

Demi membalas budi, Hanan berkorban atas maksud dakwah. Hanan akhirnya memilih lelaki yang tak pernah difikirkan akan menjadi pasangan hidupnya. Tapi dengan sikap lelaki itu yang sering sahaja mengabaikan perintah Tuhan serta kehadiran Sally sebagai teman wanita telah menguji bahtera yang dibina.

“Aku tak seksi... Dengan imej jubah dan tudung labuh ini terlalu janggal rasanya untuk aku berada dalam dunia Abang Fareez. Pasti aku ini bukan pilihannya, malah aku sendiri pun tidak pernah bermimpi untuk hidup bersamanya.” - Hanan

Demi mendapat reda Ilahi, Hanan cuba bertahan dan memenangi hati lelaki bergelar suami. Tapi... perlukah Hanan mengorbankan prinsip-prinsip hidupnya demi kebahagiaan yang dia sendiri tidak pasti? Di antara cinta kepada suami dan cinta kepada Ilahi, yang manakah harus diutamakan?
p/s :
"Kalau mahukan Saidina Ali, 
diri sendiri hendaklah menjadi Saidatina Fatimah"
In Shaa Allah


 

Wednesday, May 7, 2014

Sixteen


Happy birthday to me,
Happy birthday to me,
Happy birthday to Nadiah,
Happy birthday to me ..
 
 
 3 May
Birthday girl
Hihihi
Alhamdulillah
Im sixteen
 
 
 
 
Tadaaa
Thanks for the present everybody
I love it
 
Thanks juga untuk sesiapa yang wish
Kat FB, twitter, wechat, whatsapp and macam macam lagi
Malas nak list
Hehehe
 
p/s : Birthday tahun ni tak semeriah tahun lepas hm but sokaylah im still happy
  
 

Monday, April 28, 2014

Mid Year Examination



One thing yang Nadiah benci pasal exam ni ...
Tarikhnya dekat dengan birthday Nadiah
Semak betul
Grrrr

p/s : Btw wish me luck. Thank you muah :*